Waarom Zeeland dé hotspot is voor logistiek:

Onderscheidend in verschillende logistieke activiteiten

De logistieke sector van Zeeland is zeer divers; van agrifood tot offshore, industrie en distributiecentra. 

Agrifood

Binnen het cluster rondom de agrifood-logistiek in Zeeland zijn er specialisten aanwezig op diverse deelgebieden. Zeeland is met name sterk in de opslag en transport van uien, fruit(sappen), aardappelen en seafood.

  • Uien: qua volume is de ui het grootste exportproduct van Nederland. Tachtig procent van de Nederlandse uienproductie en verwerking vindt plaats in Zeeland. Kruiningen is zelfs het uiencentrum van Nederland.
  • Fruit(sappen): Zeeland beschikt over de grootste haven van Nederland op het gebied van op- en overslag van conventioneel fruit. De haven heeft zelfs haar eigen Food Port in Vlissingen (de Bijleveldhaven): een bloeiend centrum van specialisten in de opslag, verwerking en transport van agrifood-producten en reefer containers.
  • Aardappelen: Zeeland produceert niet alleen veel aardappelen en aardappelproducten,  steeds meer aardappelen verlaten Zeeland via de haven van Vlissingen.
  • Seafood: Zeeland heeft een lange historie in seafood. Veel Zeeuwse ondernemers lopen voorop in het telen en kweken ervan, maar ook in de opslag en transport. Dat maakt Zeeland een belangrijke logistieke draaischijf voor seafood. 

Dedicated terminals voor agrifood: KloosterboerZZColdstores.

Offshore

In de loop der jaren heeft Zeeland een sterke offshore cluster opgebouwd. Logistieke dienstverleners hebben ruime ervaring als het gaat om de op- en overslag van verschillende soorten grote objecten. Daarnaast beschikken ze over specialistische kennis wat betreft assemblage van onderdelen. 

Dedicated terminals voor offshore: Bow TerminalVerbrugge TerminalsMammoet
 
Contractors: HeeremaDamen Shiprepair and ConversionVDS Staalbouw


Proces industrie 

In de Zeeuwse havens zijn meer dan 250 logistieke en industriële bedrijven gevestigd. Er zijn bedrijventerreinen ontwikkeld zoals het Valuepark Terneuzen en het Maintenance Valuepark. Deze locaties zijn gericht op bedrijven die een duidelijke toegevoegde waarde hebben voor de (onderhoudsfunctie in de) proces industrie. Deze terreinen zijn de perfecte uitvalsbasis voor bedrijven die de Europese markt willen betreden of hun positie op deze markt willen uitbreiden. 

Logistieke bedrijven: KatoenNatieRavago, Bertschi